Ziua de 25 iulie 2006 a fost zi de mare sarbatoare pentru parohia Cucuieti, raionul Riscani.
Dupa o reparatie capitala in interior si exterior s-a facut resfintirea acestui sfint locas de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolitul Vladimir. Cu staruinta prot. Vitalie Jitari, cu sustinerea conducerii locale si a enoriasilor Biserica a fost tencuita, pictata, apoi impodobita cu catapeasma si alte podoabe bisericesti. De asemenea, lucrari de renovare s-au efectuat si in exteriorul Bisericii.
Aceasta zi frumoasa de vara a fost un moment deosebit pentru enoriasii care au participat la rugaciunea de sfintire a bisericii si la Sfinta Liturghie, savirsita de Inalt Prea Sfintitul Mitropolitul Vladimir, la care au participat protopopul de Riscani, prot. Veceaslav si un sobor de preoti. In cadrul Sfintei Liturghii preotul paroh, pentru activitate sirguincioasa si munca depusa la reparatia Biserici, a fost decorat cu doua distinctii bisericetti.
Biserica ,,Sfinta Treime’’ din parohia Cucuieti dateaza de la anul 1852 si are o istorie interesanta. Dupa cum spun bastinasii, Biserica a fost construita de un oarecare Gheorghe Ghijdea, care, fiind cioban, in una din zile, pe cind pastea oile pe malul unui riulet, a gasit un ulcior cu galbeni. Nestiind ce sa faca cu galbenii, a fost sfatuit de catre ,,pisariul’’ satului Ioan Romanas ca sa construiasca o Biserica. Astfel, din acei bani, timp de 10 ani, s-a construit Sfinta Biserica, apoi o scoala si un pod.
Sfintul Locas a activat neintrerupt pina in anii 60 ai secolului trecut, cind a fost inchisa de regimul comunist. Iar incepind cu anul 1989 si-a deschis din nou usile pentru a-i primi pe fiii ei duhovnicesti.
La finele sarbatorii, confratii slujitori au felicitat pe preotul paroh si crestinii din parohie, dorindu-le sanatate, ani multi, realizari mari pe tarimul credintei, iar aceasta masura sa fie doar un inceput al faptelor bune.

This entry was posted on marți, 20 februarie 2007 at 15:56 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Trimiteți un comentariu